Daruj knihu

pridané: 06.12.2017

Daruj knihu alebo ako zažiť dobro a lásku naživo.

Rozžiarené detské očká z nečakaných darčekov majú farbu prekvapenia, vďaky a skrytej otázky - je to naozaj moje? Je moja nová zubná pasta? Naozaj ste, teta, doniesli toľko mlieka len pre nás? Môžem si vziať bábiku, autíčko?

Toľkoto sviečok ste priniesli pre nás, aby sme si mohli písať večer domáce úlohy? Tento invalidný vozík je len môj? Mami, môžeš ma voziť po dedine, budem vonku! Výkriky, radosť preveliká.

Takto to často vyzeralo v niektorých rodinách, ktoré som navštívila ako redaktorka s priateľkami z Komunitnej nadácie Liptov vždy vtedy, keď sponzori podporili niektorú z rodín. Ostali mi v pamäti mnohé detské očká z takýchto rodín, mnohé objatia a jeden veľmi silný stisk otcovej ruky. Tohto ocka rodiny som našla utiahnutého vzadu za biednym domčekom. Hanbil sa, že nevie uživiť svoju rodinu. Sklopené oči, podal mi však mocnú ruku príležitostného robotníka, pozrel do očí, mocne stisol moju ruku s odkazom pre darcu - veľmi ďakujem za svoje deti.  Darca chcel ostať v anonymite, peniaze pre rodinu daroval cez Komunitnú nadáciu Liptov. 

Všetky tieto spomienky prišli ku mne v kníhkupectve Tranoscius v Liptovskom Mikuláši. Tam si totiž na osobitnom stolíku vylihovali knihy, ktoré mali cez seba preloženú záložku s krstným menom a vekom dieťaťa. Deti zo sociálne slabých rodín si totiž cez Komunitnú nadáciu Liptov vybrali konkrétne knihy, po ktorých túžili, a nadácia sa rozhodla im ich darovať cez tých ľudí, ktorí sú ochotní pre deti knihy zakúpiť. „V Liptovskom Mikuláši v kníhkupectve sme pripravili okolo šesťdesiat kníh, v Liptovskom Hrádku štyridsať," referovala aktuálny stav na Mikuláša Jana Mrlianová, správkyňa nadácie. „V okresnom meste ich ešte niekoľko zostalo, predpokladám, že do Vianoc ich dobrí ľudia deťom zakúpia, v L.Hrádku sú už všetky vykúpené. Vytipujeme teda ďalšie deti a v L.Hrádku pripravíme pre ne ďalšie knihy." 

S priateľkou Lenkou sme sa o akcii rozprávali a rozhodli pre deti knihy kúpiť. Vybrala som si veľmi spontánne kľúč, podľa ktorého som sa pre knihy rozhodla - začiatočné písmená môjho celého mena. Priateľke brnkla do očí záložka s údajmi - Matúško 9 r.  „Zobrala som ju, zaplatila a pri slovách - knihy budú deťom doručené deň pred Vianocami, sa mi tlačili slzy do očí... predstavila som si šťastného Matúška, ako si rozbaľuje knihu, ktorú si vybral...  spolu s knihou mu posielam veľa lásky," a tak Lenka pribalila Matúškovi ku knihe lásku, ktorú cíti v srdci. 

„Príležitosť darovať knihu cez Komunitnú nadáciu Liptov je jedinečným vianočným posolstvom. Ľudia prichádzajú s radosťou, že budú môcť potešiť niekoho, koho ani nepoznajú a možno ani nikdy nespoznajú," pridala do vienka o akcii Daruj knihu Zuzana Laceková z mikulášskeho kníhkupectva Tranoscius. Veľakrát jej vraj pri pohľade na knihy napadne, že možno konkrétna kniha pre konkrétne dieťa bude možno jeho prvou vlastnou knihou v živote. „Láska ešte zotrváva v ľudských srdciach a som nadšená, že môžem byť súčasťou tohto predstavenia a zažiť dobro a lásku naživo."

Ešte padla overujúca otázka smerom do Komunitnej nadácie Liptov, či deti vianočné knihy dostanú včas. „Áno, deti dostanú knihy pred Vianocami, rozvozíme im ich tak, ako to robíme už od roku 2004," nežne doplnila Jana Mrlianová. Tiež veľmi dobre pozná tie rozžiarené detské očká, ktoré sa rozsvietia Radosťou z darčeka. 

Dagmar Sarita Poliaková