100% štartovného poputuje pre Dorotku a Dominika

pridané: 24.05.2021
Bojovníčka Dorotka Kováčová
Volám sa Dorotka a mám 3 rôčky. Som z dvojičiek. Mám o minútu staršieho bračeka. Ja som bola to menšie slabšie bábätko. Narodila som sa s obojstranným rázštepom pery a podnebia. V troch mesiacoch mi zistili hipotoniu a vytočenú ľavú nôžku a musela som cvičiť vojtovou metódou. Pre častý zápal pľúc som bola často v nemocnici a nemohla som cvičiť ako by sa malo. V 9 mesiacov ma po prvý krát operovali a v 1,5 roku mi zistili hepatoblastom – zhubný nádor na pečeni. Liečba a operácia dopadli úspešne a minulý rok som absolvovala aj operáciu podnebia. Tento rok ma čaká ešte jedna plastická operácia úprava hornej pery. V rámci terapie absolvujem aj terapiu s koníkmi – hipoterapiu, ktoré mi veľmi pomáhajú. Verím, že s pomocou dobrých ľudí budem môcť absolvovať operáciu a pokračovať v hipoterapii a raz dobehnem svojich rovesníkov.
 
Malý hrdina Dominik Dobák
Dominik je najmladším členom šesť člennej rodinky. Od narodenia mám viaceré zdravotné problémy prevádzané rôznymi diagnózami (detská mozgová obrna-ľavo stranu spasticku hemiparezu, Schizencefália - ráštep šedej hmoty na mozgu, Epileptická encefalopatia , reflux, ekzém, obštrukčná bronchitída a alergie). Rodina má čo robiť, aby pokryla všetky náklady na domácnosť a kompletnú liečbu Dominika.
Rodina potrebuj pomoc pri vybavení izbičky na malú telocvičňu pre Dominika. Aby napredoval, potrebuje dennodenne cvičiť a rehabilitovať. Nateraz chodieva cvičiť do Martina. Lekári pri jeho diagnózach odporučili aj pravidelnú Canisterapia, ktorá pri pravidelných sedeniach je rovnako finančne náročná. Dominik ma nasadené mnohé lieky a často máva epileptické záchvaty. Niekedy je bojovníkom aj samotná mamina, ktorá mu je nablízku 24 hodín.