Obnova mosta na Kyslú vodu

pridané: 25.08.2021

Stav lávky nás už dlhšie v nadácii trápil. Keďže každý rok cez ňu prechádzajú naši účastníci charitatívneho behu Barlatón, hľadali sme zdroje na jeho opravu.
Lávka je pre ľudí významným spojítkom a prístupom k prírodnému prameňu Kyslá voda. No nie len to. Je to miesto, cez ktoré denne prechádzajú cyklisti, bežci, turisti do Liptovského Jána. Je to súčasť medzinárodnej cyklotrasi a pútnickej cesty. Takže dosť významná lávka nielen pre miestnych ale aj turistov, ktorí navštívia náš región.

Najskôr bola len myšlienka a chuť urobiť niečo pre obnovu lávky. V prvom kroku sme v nadácii oslovili Obec Podtureň a majiteľa Borovej Sihoti, na pozemkoch ktorých lávka je. Milo nás potešili obe strany, ktoré mali rovnaký záujem niečo s mostíkom urobiť. A po krátkom efektívnom stretnutí to celé začalo. Už bolo potrebné len nájsť finančného partnera, ktorý nám v nadácii obnovu pomôže zafinancovať. No ani na neho sa dlho nemuselo čakať. Komunitná nadácia Liptov podsúva myšlienku firemnej filantropie a zodpovedného podnikania s pozitívnym vplyvom na komunitné dianie veľmi často. Región Liptov má veľký potenciál a so spoločnosťou Rettenmeier Tatra Timber Liptovský Hrádok spolupracujeme na rôznych projektoch v rámci regiónu už dlhé roky. Spoločne čistíme Lipovú alej v Hrádku, umiestňujeme drevené lavičky pozdĺž Belej a Váhu, obnovili sme piknikovisko v lesíku pri Belej, podporili obnovu oltára v kostolíku v Matiašovciach alebo darujeme potrebné drevo na rôzne malé verejnoprospešné projekty či palivové drevo  sociálnym rodinám. Spájame sa pre dobré veci, ktoré robia náš Liptov krajším  miestom.
Po predstavení myšlienky obnovy mostíka vo vedení spoločnosti Rettenmeier Tatra Timber sa na spoluprácu nemuselo dlho čakať.

Most po oprave bude z estetického hľadiska krajší a zároveň z technického hľadiska bezpečnejší. Staré pletivo už bolo na niektorých miestach skutočne veľmi nebezpečné. V budúcom roku pri jubilejnom 10 ročníku Barlatónu sa budeme môcť pochváliť krásnou lávkou, ktorou prejdu všetci účastníci do cieľa.
Vďaka chuti a elánu nás v nadácii, ochote v Obci Podtureň a financiám spoločnosti Rettenmeier Tatra Timber sme dokonale naplnili krédo nadácie „Spájame sa pre dobré veci a robíme Liptov krajším a lepším miestom“.

Z pozície správkyne nadácie sa chcem aj touto cestou poďakovať všetkým partnerom a dobrovoľníkom za profesionálny prístup a skvelú prácu, ktorú odviedli. Sme radi, že sme v nadácii obklopení tak skvelými ľudmi, s ktorými sa projekty realizujú so srdcom.