Krst básniskej zbierky Ivana Šobáňa

pridané: 22.05.2022

Najnovšia básnická zbierka Ivana Šobáňa, nazvaná „Odmocninazošesťdesiat“, vychádza práve počas jeho životného jubilea.

Pri tejto príležitosti sa v priestoroch hradu a kaštieľa v Liptovskom Hrádku, v nedeľu 22. mája 2022 stretli priatelia a známi tohto známeho liptovskohrádockého básnika a fotografa. Milou slávnosťou moderátorsky sprevádzala Danica Žiaková, ktorá priblížila život a tvorbu jubilanta. Tú do filmovej podoby pretavil domáci filmár Ľubor Patsch. Niekoľko básní Ivana Šobáňa predniesol známy rozhlasový moderátor Pavel Vrbičan.

Primátor mesta Liptovský Hrádok Branislav Tréger udelil Ivanovi Šobáňovi pamätný list. Stalo sa tak pri príležitosti významného životného jubilea 60. rokov a vydania najnovšej zbierky básní „Odmocninazošesťdesiat“. Ocenil jeho tvorbu a všetko, čo pre mesto Liptovský Hrádok a jeho obyvateľov svojim srdiečkom vytvoril.

Potom Ivan Šobáň prijal veľa gratulácií, zvlášť dojímavá bola tá od jeho veľkého kamaráta Dalibora Novotného. Ako asi viete, práve táto dvojica stojí aj za vznikom známeho Barlatónu -benefičného behu na podporu hendikepovaných ľudí v regióne. Ivan Šobáň poďakoval každému, kto sa jeho oslavy a uvedenia novej básnickej zbierky zúčastnil. V kultúrnom programe vystúpili tanečníci z Folklórneho súboru Karpaty, ktorého členom je aj synovec Ivana Šobáňa Tibor.

„Odmocninazošesťdesiat“ vychádza ako siedma básnická zbierka Ivana Šobáňa. Tvorí ju výber básní, ktoré zostavil sám autor a pridal k nim aj niekoľko doteraz neuverejnených „voľných“ básní. Vydalo ju Občianske združenie Art štúdio Liptovský Hrádok v spolupráci s Komunitnou nadáciou Liptov. Vydanie zbierky podporilo aj mesto Liptovský Hrádok. O fotografie v knihe sa postaral Vladimír Škuta s manželkou Máriou, o jazykové korektúry DagmaRA Sarita Poliaková, o grafickú úpravu Libuša Vyšná a o technické spracovanie a sadzbu Ivan Červený.