Barlatón® dáva nádej. Tento rok bol rekordný

pridané: 28.05.2023

Prvotnú myšlienku a samotný názov jedinečného charitatívneho podujatia vymyslel Dalibor Novotný. Ivan Šobáň ju pretavil do prvého pochodu s barlami. A tak dvaja priatelia, obaja s telesným hendikepom, v roku 2010 skúsili, či dokážu po vlastných, hoc s pomocou barlí, prejsť z Liptovského Mikuláša do Liptovského Hrádku. A dokázali oveľa viac. Z prvotnej myšlienky dvoch priateľov sa stalo podujatie, ktoré je dnes najväčšie na Liptove a jeho odkaz presahuje hranicu regiónu.

Od roku 2016 si Komunitná nadácia Liptov so súhlasom nositeľov myšlienky osvojila Barlatón pod svoju organizačnú taktovku. Posolstvo zachováva a rozvíja ďalej. Trasu prekonávajú nielen telesne hendikepovaní, pre pomoc druhým sa na ňu vydáva veľká komunita nadšencov.

Podujatie má za sebou už deviaty ročník a bol rekordný. Na štart Barlatónu pri IKEA Industry Jasná prišlo 922 účastníkov a vďaka štartovnému sa vyzbieralo rekordne veľa peňazí. Tie prerozdeľuje Komunitná nadácia Liptov. Kto bol víťaz? Úplne všetci. V cieli dávali účastníkom medaily liptovské hokejové legendy Janko Laco a Jerguš Bača. Podujatie, ktorého vyvrcholenie bolo na Borovej sihoti v Liptovskom Hrádku, moderoval známy moderátor, Lipták, Roman Juraško.

Rodinke Viktorka Arbeta venovali 3500 eur

Časť z výťažku Barlatónu putoval rodine Viktora Arbeta. Viktorko sa narodil v termíne, ale už vtedy mal zvýšený svalový tonus a hlavičku zakláňal dozadu počas spánku, aj keď bol bdelý. Boli dni, keď bol pokojný a mával dni, keď celé preplakal. Keď mal asi päť mesiacov prestal motoricky napredovať a aj napriek špeciálnym cvičeniam sa neposúval vpred, skôr naopak. Začal stagnovať, chudnúť a slabnúť. Absolvovali  kompletné vyšetrenia v Banskej Bystrici aj v Martine. No žiadny zdravotný problém mu nenašli. Rodičia sa nevzdali a začali intenzívne cvičiť, navštevovať magnetoerapiu, canisterapiu a rehabilitačné zariadenia. Dnes má Viktorko tri a pol roka, pomaly napreduje, je pevnejší plazí sa. Žiaľ, keď leží nevie sa ešte posadiť a postaviť sám. Po rôznych rehabilitáciách sa rodina rozhodla ísť do súkromného zariadenia, ktoré je finančne náročné. „No po jeho návrate mali pozitívne správy od lekára. Odporúčajú opakujúce rehabilitácie a jeho stav sa bude postupne zlepšovať. Perspektíva je, že bude chodiť. Prišla novú nádej do života celej rodiny,“ povedala Jana Mrlianová, správkyňa Komunitnej nadácie Liptov.

Rodinke Karinky Šefránkovej venovali 3500 eur

Karinka má 12 rokov a troch súrodencov. Jeden braček je v nebíčku. Do roka a pol bola dieťatko ako každé iné. Neskôr sa jej zdravotný stav rodičom nezdal úplne bežný. Absolvovali mnohé vyšetrenia a zistili, že niektoré potraviny v tele Karinke vytvárajú jedovaté opiáty, spôsobujú metabolické ochorenie. Na tom základe jej v troch rokoch diagnostikovali detský autizmus následkom poškodenia centrálneho nervového systému organického pôvodu. Rodina absolvuje s Karinkou veľké množstvo rôznych terapií, neuroterapie, oxygenoterapie, canisterapie. Karinka miluje jazdenie na koni, preto absolvuje aj hipoterapie. Má dokonca obľúbenú kobylku Lilku.

Pre deti s viacnásobným postihnutím

Zvyšok vyzbieraného štartovného sa nadácia rozhodla venovať na budovanie denného stacionára pre deti s viacnásobným postihnutím v regióne Liptov. KNL tento rok otvára problematiku opatery dospelých detí nad osemnásť rokov s viacnásobným postihnutím a ich trávenie času v špecializovanom zariadení. Nadácia podporila OZ Nezábudka v ich snahe o vybudovanie denného stacionára pre deti s viacnásobným postihnutím v regióne Liptov sumou 2 730 eur.

Vojaci pomohli kolegyni

Barlatón tento rok zažil dve veľké prekvapenia. Prvé patrilo Ivanovi Šobáňovi. Ivan miluje bajkovanie a od apríla do októbra je na špeciálnom bicykli. Pre tento rok sa rozhodol, že si zadováži nový a jeho priatelia mu v tom pomáhajú. „My ako Barlatónska rodinka samozrejme tiež. Na Barlatóne sme mu odovzdali symbolický šek na dvetisíc eur. Z toho 500 eur mu venoval priateľ Tomáš Habiňák, tisíc eur pridalo Mesto Liptovský Hrádok a sumu 500 eur navýšili aj my zo štartovného Barlatónu 2023.

Druhým prekvapením dňa bolo odovzdanie šeku na 500 eur od vojakov pre svoju kolegyňu. „Toto prekvapenie bolo dôkaz naplnenia poslania nadácie Spájame sa pre dobré veci a spoločne dávame dobro druhým,“.

Pestré podujatie plné ľudí s dobrým srdcom

Pri zabezpečení bezpečnosti na trati pomáhali aj zložky príslušníci Ozbrojených síl SR, z Veliteľstva vojenského zdravotníctva z Ružomberoku. Vojaci pod iniciatívou na základe iniciatívy Petra Krivoša a jeho manželky Ivky Krivošovej, urobili vlastnú zbierku pre kolegyňu, mamičku samoživiteľku, Jarmilu Stankoviansku a jej synčeka, 4-ročného Dominika. Dominik trpí od narodenia detskou mozgovou obrnou a viacerými pridruženými diagnózami.

„Pred štartom dokonca v rámci tejto spolupráce odznela symbolická modlitba generálneho duchovného Ústredia ekumenickej a pastoračnej služby Ozbrojených síl a Ozbrojených zborov SR plukovníka Viktora Saba za hladký priebeh podujatia a za zdravie nás všetkých." Na trati okrem vojakov pomáhali aj Mestská polícia Liptovský Mikuláš, policajti dopravnej polície a v cieli na záver pripravil ukážku svojej činnosti spojenú s penovou šou Hasičský a záchranný zbor Liptovský Mikuláš.“

Záštitu nad podujatím prevzala aj tento rok predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová, ktorá spoločne s liptovskohrádockým primátorom Branislavom Trégerom a poslancom ŽSK Michalom Paškom trasu aj osobne absolvovala.

Súčasťou programu boli sprievodné športové aktivity pod vedením Kids Fun Academy a ich atlétov ako aj ukážka karate Karate klubu ŠKM Liptovský Hrádok. Odznela spoločná pieseň Deti novej doby pod vedením Ľubky Madudovej a jej Školy intuície. Špecifikom Barlatónu a Komunitnej nadácie Liptov je, že spája Liptákov a úspešné firmy, ktoré v regióne pôsobia. Rodiny si mohli zasúťažiť s Laanikom, čo je modulový systém, ktorý pripomína veľké stavebnice lego, z plastového odpadu ich vyrába spoločnosť Esox-plast. Výťažok z predaja piva značky Liptovar putoval rovnako na charitatívny účel, okrem nej sa na barlatóne prezentovali aj Liptovské droby od Tkáčovcov. V externom stánku Dôvera si mohli ľudia  nechať urobiť štandardné informačné merania okysličenia krvi, tlaku, arytmie srdca, protilátky na COVID. V druhom stánku spoločnosti Reboots si zas mohli vyskúšať kompresné regeneračné nohavice. „poďakovať sa chceme aj Borovej Sihoti, ktorá nám každý rok prepožičia svoj areál na toto podujatie,“ doplnila správkyňa nadácie.

Už sa tešia na desiaty ročník

„To všetko by ale nešlo organizovať bez úžasných dobrovoľníkov, ktorí sa ochotne a dobrovoľne bez nároku na odmenu zanietili pre tento projekt a na štarte, po trati aj v cieli dali maximum pre to, aby podujatie bolo na výbornú. Samozrejme, ani bez partnerov projektu, by sme nemohli myšlienku Barlatónu zhmotniť a KNL by si nemohla dovoliť celé štartovné venovať na DOBROčinnosť. Preto naše obrovské ďakujem patrí všetkým partnerom Barlatónu“. Odmenou pre nás organizátorov, dobrovoľníkov a partnerov sú mnohé ďakovné emaily od ľudí, ktorí strávili sobotné dopoludnie na podujatí. „Pri ich čítaní cítime neskutočnú silu, energiu a tá je pri našej práci ako hnací motor. Už teraz sa tešíme čo bude o rok na 10. jubilejnom ročníku.“

Hlavní partneri: "Finančne podporil Žilinský samosprávny kraj" a ZP Dôvera
Verní partneri: Mesto Liptovský Hrádok, Deltech, Esox-plast Uhorská Ves, WEGA LH, Rettenmeier Tatra Timber a Sileo Račkova dolina
Partneri podujatia:SVI, Eltek, Kia nadácia, SPP nadácia, Fibris, webidentity, Primastavebniny, Protour, Mesto Liptovský Mikuláš, Cora Geo
Podporovatelia: Greco, K.R.T., St. Nicolaus, Taw Tawan, JASKY LH, Vissim LM, Laanik, Pixi, La Natura, Ikea Industry LM, UBConnect, BalcoMedia, Sóda Club, Sorea Liptovský Ján, Andrej Benko, Carstyle Lipt. Peter, Majkl Velner a Ľubomír Čech.

Kto všetko bol súčasťou Barlatónu ?

V prvom štarte chodci a ľudia so zdravotným znevýhodnením:
Nositeľ myšlienky Dalibor Novotný a po prvý krát prišiel aj jeho syn Braňo,
Ivan Šobáň so sestrou Marikou, ktorá ho prišla podporiť z Bratislavy,
tohtoročný bojovníci za zdravie rodiny Karinky a Viktorka,
členovia Klubu skleróza multiplex Liptovský Mikuláš,
klienti CSS Eden Liptovský Hrádok na čele s riaditeľkou Aďkou Šišilovou,
členovia OZ Nezábudka,
deti a zamestnanci z denného stacionára ADOS LM,
detičky a rodičia z Materskej škôlky Žirafka LM,
členovia Nordic walking Liptov, ktorí v priebehu víkendu pred podujatím vyčistili celú trať od odpadkov a založili tak tradíciu čistenia brehu Váh pred Barlatónom,
OZ Kráľova studňa Marián Dudra s tímom.

V druhom štarte bežci:
rodina Pončákovcov (venovaný výťažok z Barlatónu 2017),
Dobrovoľný hasičský zbor Podtureň, dvaja z nich bežali takmer v plnej výstroji celú trasu zo štartu až do cieľa. A v tom teple to bola teda výzva,
tím atlétov z Kids Fun akademy, ktorí v cieli pripravili zaujímavé športové aktivity),
tím bežcov - zamestnancov Ikea Industry LM,
zamestnanci Biotopky, ktorí mali v ten deň zatvorenú prevádzku a urobili si firemný teambuilding.

V treťom štarte cyklisti:
Tomáš Mikšovský na handbajku (venovaný výťažok z Barlatónu 2018),
cyklisti Vrchárskej koruny liptovskej, Liptovskí tuláci,
cyklisti z Cyklotour Liptov,
nevidiaci bežec Paľko Kéri
a všetci skvelí ľudia s veľkým ❤️ .