Prvý príbeh bojovníka - Barlatónca Eliáška Droppu

pridané: 22.04.2024

Koho podporíte tento rok na Barlatóne? Tu je príbeh Eliáška Droppu
Eliáško Droppa, sedemročný chlapec zo Smrečian, má za sebou pestrú cestu, ktorá sa začala už pred jeho narodením. Eliáško sa narodil týždeň po plánovanom termíne pomocou cisárskeho rezu a už počas tehotenstva vykazoval známky oneskoreného rastu. Aj keď jeho nízka pôrodná váha a výška najprv nepôsobili znepokojujúco, už v dvoch týždňoch po narodení mu bola diagnostikovaná šelest na srdci. Nasledujúce týždne strávil na pozorovaní v kardiocentre v Bratislave, kde mu lekári diagnostikovali viaceré srdcové anomálie.

Ako bábätko, Eliáško čelil aj operácii kvôli slabinovému pruhu a neskôr sa ukázalo, že jeho oneskorenie v motorickom vývoji súviselo s Williams-Beurenovým syndrómom, vzácnym genetickým ochorením, ktoré bolo potvrdené genetickým vyšetrením v jeho jeden a pol roku. Tento syndróm si vyžaduje neustálu pozornosť rôznych špecialistov vrátane kardiológov, neurológov a ďalších.

Eliáškov život je plný aktivít prispôsobených jeho potrebám a záujmom. Má rád morské mušle, stroje, zvonenie kostolných zvonov a hudbu, pričom je veľkým fanúšikom skupiny Depeche Mode. Zúčastňuje sa aj na individuálnych hudobných lekciách, kde rozvíja svoju reč a pozornosť, a pokračuje v návšteve canisterapie. Napriek svojim zdravotným výzvam, Eliáško si užíva čas v prírode a je aktívnym predškolákom v špeciálnej škôlke.

Komunitná nadácia Liptov organizuje už desiaty ročník podujatia Barlatón, aby podporila aj Eliáška a jeho rodinu. Vaša účasť alebo príspevok môže mať priamy dopad na zlepšenie kvality života tohto úžasného chlapca a pomôcť pokryť náklady na jeho liečbu a špeciálne vzdelávacie potreby.

Pridajte sa k nám, aby ste s nami zdieľali príbeh o odvahe, láskavosti a komunitnej podpore.