Druhý príbeh bojovníka - Barlatónca Oliverka Fliega

pridané: 23.04.2024

Koho podporíte tento rok na Barlatóne? Tu je príbeh Oliverka Fliega
Oliverko Fliega, štvorročný chlapec z Partizánskej Ľupče, stojí na začiatku svojej cesty, ktorá viedla cez mnohé výzvy a objavy. Prvé znamenia, že niečo môže byť inak, sa objavili, keď mal Oliverko 16 mesiacov a neodpovedal na svoje meno. Jeho matka, vďaka skúsenostiam so starším bratom, cítila, že niečo nie je v poriadku a vyjadrila svoje obavy pediatričke.

Po odporúčaní pediatričky Oliverko absolvoval vyšetrenie sluchu, ktoré nepreukázalo žiadne problémy. Na základe ďalších podozrení sa Oliverkova rodina obrátila na komunitu priateľov, ktorí majú skúsenosti s poruchami autistického spektra, a získala cenné informácie a usmernenia. Vďaka tomu navštívili neurológa a špecializovanú psychologičku, ktorí sa zamerali na diagnostiku a porozumenie Oliverkovmu stavu.

Po niekoľkých vyšetreniach a čase strávenom v neistote, lekári diagnostikovali Oliverkovi detský autizmus. Aj keď bol Oliverko v čase prvých vyšetrení príliš mladý na to, aby lekári mohli poskytnúť presnú diagnózu, postupne sa jeho stav objasnil.

Dnes, vo veku štyroch rokov, navštevuje Oliverko špeciálnu škôlku v Liptovskom Jáne, ktorá je zameraná na podporu detí s podobnými výzvami. Jeho každodenný život je plný podpory, porozumenia a zamerania na jeho individuálne potreby, čo mu umožňuje rásť a rozvíjať sa v láskavom a prispôsobivom prostredí.

Komunitná nadácia Liptov v rámci svojej iniciatívy organizuje podujatie Barlatón, ktoré má za cieľ už desiatym rokom poskytnúť podporu rodinám ako je Oliverkova. Vaša účasť a príspevky na tomto podujatí umožnia podporiť deti s autizmom a ich rodiny.

Podporte nás účasťou na Barlatóne alebo prostredníctvom daru a pomôžte nám vytvárať svet, kde každé dieťa ako Oliverko môže nájsť porozumenie a príležitosti k rozvoju. Vaša pomoc znamená viac, než si myslíte.