VIac ako 1800 Eur venovaných Filipkovi vďaka slovenskému rekordu

pridané: 06.09.2020

Jeho organizátormi bola Komunitná nadácia Liptov (KNL) spolu s agentúrou Stodola a výrobcom špeciálnych vozíkov pre hendikepovaných – Trulik Medical Technology.

Akcia si dala za cieľ udržať športový vozík pre hendikepovaných v pohybe po celý jeden deň štafetovým behom. Naň sa mohol prihlásiť ktokoľvek cez web stránku KNL a štartovné bolo v plnej výške pripočítané rodine, pre ktorú celá pomoc smerovala. Od deviatej hodiny večernej behali po 5 kilometrovej trase zhodnej s podujatím Nightrun Liptovský Mikuláš účastníci. Tí si približne po polhodinových intervaloch odovzdávali vozík za behu, aby sa jeho kolesá neprestali krútiť. Ako prvý sa na trať postavil nevidiaci Paľko Kéri so svojim sprievodom.

„Spočiatku sme si mysleli, že budeme ako organizátori odbehnúť väčšinu okruhov sami, no ukázalo sa, že na Liptove je množstvo úžasných ľudí, ktorí s nami pokryli aj neskoré nočné časy, aj skoré sobotné ráno“, hovorí správkyňa KNL, Jana Mrlianová. A prišli nielen bežci. Keďže v nočných hodinách mal každý bežec svoj sprievod, dobrovoľne prišli pomôcť ľudia aj organizátorom. Dobrým príkladom sú organizátori cyklistickej Vrchárskej koruny liptovskej, ktorí na bicykloch, v reflexných vestách a s osvetlením sprevádzali účastníkov behu po celé štyri hodiny v najhlbšej noci. Iní účastníci, ktorí odbehli ešte v piatok večer sa pri organizátorskom stane objavili hneď v sobotu ráno s prekvapením v podobe kávy a občerstvenia.

Najťažšie hodiny od 4. do 6.hodiny ráno si vzali za svoje ľudia zo spoločnosti Esox Plast v Uhorskej Vsi, kde zamestnanci urobili aj finančnú zbierku pre rodinu Filipka. A mnohí prišli behať práve za sobotného úsvitu, čím dokázali veľké odhodlanie pomôcť tým, ktorí to potrebujú.

„Museli sme sa vysporiadať aj s niektorými výzvami, ako je oprava osvetlenia na vozíku v pohybe, keďže zastavením by došlo k ukončeniu pokusu o rekord,“ dodáva k nočným zážitkom J.Mrlianová.

Krátko po ôsmej hodine ráno zažil beh 24h LM asi najdynamickejšiu časť dňa. Skupina 19 detí, rodičov a trénerov zo športového klubu ABC Kraso Liptovský Mikuláš už mala za sebou sobotný ranný tréning a štafetu prišli podporiť v rámci „výklusu po tréningu“. Za sprievodu si trasu rozdelili staršie a mladšie deti spolu s rodičmi, čím dokázali výnimočný tímový duch a trasu obsadili na celé dve hodiny za silného vzájomného povzbudzovania a v dobrej nálade.

Štafety sa menili po piatich či desiatich kilometroch aj počas horúceho sobotného dňa. Mnohí z amatérskych športovcov prichádzali po túrach či iných výkonoch, len aby aj oni podporili akciu svojim úsilím. Vekový rozsah bol široký: Od detí vo veku šiestich rokov po 71 ročného veterána.

Záver podujatia bol zámerne zvolený ako súbeh s podujatím Nightrun Liptovský Mikuláš 2020 o 21:00 v sobotu, 29.augusta. Na záverečné kolo sa pridali aj organizátori a viacerí z bežcov z predošlých 24 hodín. Úspešné ukončenie pokusu o rekord potvrdil aj Michal Svítok, komisár Slovenskej knihy rekordov, kde sa tento beh zapísal.

Po celom dni v pohybe sa odbehlo celkovo 245 kilometrov a v čele vozíka sa vystriedalo 63 bežcov. K registračným poplatkom a dobrovoľným príspevkom sa za každý odbehnutý kilometer pripočítali 3 eurá – po jednom eure na km venovali spoločnosti Istrofinal Žilina, Esox Plast a samotná KNL. Týmto sa za dvadsať štyri hodín vyzbieralo rodine 1 807 eur.

Tieto financie budú použité na vysoké náklady súvisiace s liečbou Filipka, ktorý po operácii prechádza náročným obdobím dlhodobej liečby. „Veríme, že zvyšný nádor bude ustupovať a Filipko sa bude opäť časom usmievať a hrať so svojou sestričkou a rodinou“, dodáva na záver Jana Mrlianová z KNL.